U Brčkom je danas zvanično otvoren prvi po redu Biznis forum u Distriktu na kojem prisustvuje veliki broj domaćih privrednika ali i predstavnika stranih ambasada i investitora.

Kao gosti pojavili su se predstavnici nekoliko ambasada u BiH, ali i investitori iz Kine, Rusije i Turske.

– Brčko biznis forum je odličan povod i prilika bila da dođemo da posjetimo Brčko. Ostaćemo ovde nekoliko dana da bismo bolje upoznali grad i region i jako nam je drago da smo tu – rekao je predsjednik fondacije Bignev Muzafer Čilek.

– Mi smo i te kako zainteresirani za proizvode, mliječne proizvode, sokove, proizvodnja sokova, mesa mesnih proizvoda a ja se takođe nadam da su biznismeni, da su privrednici iz Brčkog, zainteresovani za proizvodnju, za proizvode palminog ulja gdje smo mi među najvećim proizvođačima u svijetu – dodala je ambasador Indonezije u BiH NJ.E. Amelie Yani.

Prednost u kreiranju boljeg privrednog ambijenta za Brčko district svakako je mogućnost samostalnog donošenja zakona I propisa. Ključ uspjeha ekonomije bilo kog grada ili države sastoji se od jake veze između državnih službi i privredne zajednice, naglasili su domaćini foruma.

– Ovdje ćemo danas čuti mišljenja najačih privrednih kolektiva iz BiH sa njihovim dobrim i lošim iskustvima kada je u pitanju poslovanje u BiH. I na taj način ćemo poboljšati komunikaciju inkorporirajući njihove zahtjeve u sve naše Vladine programe – kazao je direktor Biznis foruma Damir Bulčević.

– Ideje koje bi mogle da podstaknu novi razvoj na prodručju Brčko distrikta mogu da dođu prije svega od ekonomske struke, od onih koji su uključeni u biznis i mislim da je ovakav okvir održavanja Biznis foruma jedna dobra priča koja bi trebala da se okonča I donošenjem konkretnih zaključaka – istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Forum u Brčkom obuhvatio je nekoliko tematskih panela, te se između ostalog govorilo I o lokalnom i ekonomskom razvoju, privredi, poljoprivredi, saobraćaju, turizamu I obrazovanju. Posjetioci se nadaju da će od ovakvih susreta, svi u Brčkom imati koristi.

Biznis forum u Brčkom trajaće od 10. novembra. Njegove rezultate, privrednici Brčkog moći će da rezimiraju već za nekoliko dana, jer se u Brčkom od 16. do 1.8 ovog mjeseca održava i Međunarodni sajam privrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *