Други Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ бит ће отворен 6. новембра и трајат ће три дана, а према одлуци организационог одбора, тема форума је „Становништво у функцији привредног развоја“, најављено је на данашњој конференцији за медије.

Бизнис форум бит ће организован у три панела и то:

панел – Пословни амбијент, инвестиције, иновације, кооперација и предузетништво;
панел – Становништво, демографске мегапромјене и развој друштва;
панел – Тржиште рада, образовање и утицај на привредни развој.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да је тема овогодишњег Бизнис форума веома актуелна, нарочито ако се узму у обзир миграциона кретања и чињеница да је и на овим просторима забиљежен значајан одлазак младих те да су послодавци, осим других пословних фактора, суочени са недостатком квалитетне радне снаге. „Овај Бизнис форум би, између осталог, требало да понуди и стручне елаборације на ову тему и одговоре на питања како спријечити одлазак младих и дати већи значај становништву као фактору унапређења привреде у Брчком“, додао је градоначелник Милић.

Дамир Булчевић, директор Бизнис форума, нагласио је да је главни циљ форума, који је својеврстан спој Владе Брчко дистрикта БиХ те академске и привредне заједнице, да укаже на проблем с којим се суочава како Брчко, тако и цијела БиХ, а то су велике миграције становништва.

Када је ријеч о резултатима форума који је организован прошле године, Булчевић је истакао да су закључци који су донесени прослијеђени свим одјељењима у брчанској Влади и нагласио да су неки већ инкорпорирани у одређена законска рјешења. „С друге стране, овај Бизнис форум је имао за циљ да прикаже Брчко дистрикт као заједницу која жели привући инвеститоре. Један од резултата је најава индустријске зоне Кајсери из Турске за изградњу Експо центра у Брчком и вјерујемо да ће до краја године бити званично потписан уговор“, закључио је Булчевић и најавио још једну велику инвестицију у Брчком о којој ће бити више ријечи на самом форуму, а за коју је већ упућена пословна иницијатива.

Срђан Лалић, декан Економског факултета у Брчком, рекао је да ће се Економски факултет представити кроз трећи панел који се односи на тржиште рата и високо образовање и њихов утицај на привредни развој кроз нови студијски програм пословна информатика. „Овај студијски програм бит ће струковног карактера. Наш циљ ће бити да студенти, уз висок ниво образовања, брже дођу до дипломе и припреме се за тржиште рада него што је то случај с научним студијским програмом који траје дужи период“, закључио је Лалић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *